Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Take vam dam otazku. kdysi jsem v jednom superhyper videl mrazeny spenat. jeden iglo a druhy fruta. kterej myslite ze jsem koupil?

0 0
možnosti
Foto

Při čtení diskuze jsem zjistil, že každý tu filmovou otázku chápe jinak. Já ji beru tak, že obě krabičky jsou úplně stejné (kromě místa původu), tedy i co se týče kvality, prostě identické. Tak by tam nemělo vstupovat, že např. jedny budou šmejd. Proto jsem se při psaní článku nezabýval zkušeností.

Je ale pravdou, že otázku lze chápat méně absolutně. Tak, že obě krabičky jsou stejné jen tím, že stejně vypadají, ale jinak jsou rozdílné. Pak tato filmová scéna přestává fungovat pro demonstraci toho, na co jsem chtěl poukázat. Tím bylo hlavně to, že jako za dob minulých řešíme až příliš věcí přes politiku, o čemž si myslím, že to není dobrá cesta.

1 0
možnosti
Foto

Šlo použít vhodnější příklady: stoličnaja versus whiskey?

0 0
možnosti

Ideologii do porovnávání výrobků/výroby zanesli hlavně rudí zmetci.

To bylo pořád samé srovnávání. O kolik víc ledniček, rádií, tun oceli, cementu a čertví čeho na domácnost/hlavu máme víc než za první republiky nebo na prohnilém západě. Úplně nejlepší bylo, když toho bylo nejvíc na světě. A samozřejmě, že to bylo taky úplně nejlepší.

Nemohlo to dosahovat kvalit z říše zla, protože platilo stupňování: dobrý, lepší, nejlepší a sovětský.

5 0
možnosti
Foto

Ideologii do toho vnášíte vy používáním pojmů "rudí zmetci". A mimochodem, porovnáním kvantity a kvality produkce čehokoliv odkudkoliv bylo oblíbeným sportem všech pisatelů všech dob.

0 0
možnosti
Foto

to mi něco připomnělo, v dobovém tisku před WWI jsem četl velmi rozhořčený článek, jak japonské zápalky vytlačují zápalky švédské. Na tomto příkladu bylo demonstrováno "žluté nebezpečí" . Film Pelíšky to poněkud popletl.

0 0
možnosti

Když i ta druhá bude americká budu mít dilemno

1 0
možnosti
Foto

Pouze povrchní a naivní člověk hodnotí obal, což platí obecně. U těch sirek je to jednoduché: otevřu krabičku, jsou-li tam vůbec nějaké. A pak zkusím škrtnout. Tramp nebo chatař či chalupář by ještě vyzkoušel, jestli fungují i za vlhka.

A zkušenost ze zaměstnání (za socíku):

Chceš-li, aby to fungovalo, dej tam americký integrovaný obvod. Chceš-li se pocvičit v několikanásobném vyměňování, dej tam sovětský. ;-D

2 0
možnosti
Foto

A můžete mi sdělit, jak je možné, že sovětské tranzistorové rádio (větší než ty japonská), které si naši koupili tak v r. 1965, fungovalo ještě tak v 80. letech dle mé paměti?

0 0
možnosti

Je vidět, že jsa příliš mlád, to vůbec nechápete.:-) V době, kdy ta otázka padla, to nebyl jen problém ideologie, ale také kvality. Pro lepší obrázek dám k lepšímu vtip, který v té době koloval:

Postavili most přes Volhu. Druhý den po slavnostním otevření jde Kuzma Kuzmič se svým volkem, podívá se na most, pokývá hlavou a přebrodí se. Chvíli po něm dojde k mostu Ivan Ivanovič se svou kravkou, pokývá hlavou a také se přebrodí. A protože oba smočili rubášky, ždímají je na druhém břehu. Vtom jede západní turista v luxusním fáru, dojede do půlky mostu a ten se s ním zřítí do řeky. Kuzma Kuzmič ždíme svou rubášku a říká:"Vot inostraněc, jedět v avtomašině i novyj most něvidit".

5 0
možnosti

No a když jsou obě úúúplně stejné, kterou si vyberete vy? ;-D

1 0
možnosti
Foto

:)) Pravda, i já bych mohl odpovědět. :)) Já bych si vybral jednu nebo druhou, neřešil bych odkud je.

1 0
možnosti

Média, politici a celebrity nás tlačí do názorových škatulek, leckdy extrémních. Nejsi s námi, tak jsi proti nám. Kritizuješ USA, tak jsi rusofil. Nevolíš Drahoše, jsi starý nevzdělanec. Voliš piráty, jsi neomarxistická smažka.

Plno lidí je z toho zblblých a hraje s mocnými hru na rozděl a panuj.

4 0
možnosti
Foto

Přesně tak to vidím i já.

1 0
možnosti

A zase vedle, ono nejde o politiku, ale jen a jen o obyčejnou zkušenost s kvalitou výrobků. Socialistický tábor produkoval šmejdy a cokoliv podobného ze západu mělo prostě lepší kvalitu. Pár výjimek bylo díky jednotlivcům spíše navzdory systému a za všeobecného nadšení obyvatelstva, teda pokud za to nebyla nominace na Nobelovku, pak se o tom nedozvěděl lid vůbec. Politiku z prostého kalkulu děláte vy, úplně stejně absurdně jako ve filmu, jen vy jste na to nepřišel. Celý ten film je o socialistickém absurdistánu taková účelová snaha o otočení smyslu je sama o sobě absurdní, což se dá zaměnit za komunistická.

6 0
možnosti
Foto

Taj takový šunt, jakým byla zrnková káva z Vídně, kterou začali dovážet nadšení čeští turisté po r. 1990, tak to se fakt v našich obchodech nedostalo. Není divu, že se normy u nás po příchodu obchodních řetězců velmi rychle odbouraly. Teprve po 25 letech se ta kvalita vrátila nazpět.

0 1
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS